PUNKT 1989, str 212 stan db [nieaktualne pieczątki i sygnatury] ISBN Reprint wydania z 1942 Cel i zadanie niniejszej książki Kierowniczki życia domowego, zajmujące się własnoręcznie kuchnią lub kierujące pracą pomocnic domowych, mają w chwili obecnej trudne i odpowiedzialne zadanie. Trudno jest znaleźć dzisiaj na rynku wszystkie produkty i trzeba umieć zastąpić jedne innymi o podobnej wartości odżywczej. Jeżeli dodamy do tego niewielką ilość czasu, jaki może dziś poświęcić kobieta sprawom gospodarskim i trudności opałowe, zdamy sobie sprawę, jak ważnym jest odpowiedzialne uświadomienie gospodyń, które co chwila przezwyciężać muszą na pozór błahe przeciwności. Niniejsza książka nie jest książką kucharską w dawnym tego słowa znaczeniu, to znaczy nie zawiera spisu potraw i sposobu ich przyrządzania w ten sposób, aby gwarantowały one wykwintny smak, zadowalały wyszukany gust i zmysł estetyczny w podaniu. Nam zależy na spisie potraw, które zapewniałyby oszczędność idącą w następujących kierunkach: 1) takiego przyrządzania potraw, które zachowuje pełną wartość produktów i daje największą korzyść odżywczą; 2) układanie takich jadłospisów, które przez właściwe łączenie potraw zapewniają obecność wszystkich składników potrzebnych naszemu organizmowi 3) zastąpienie droższych produktów, tańszymi; 4) zastąpienie produktów niedostępnych, dostępnymi; 5) zaprowadzenie oszczędności opałowych.
|