Składniki: korzeń wszewłogi górskiej (35%), korzeń galgantu, korzeń lukrecji, cząber. Miód z mieszanką przypraw i z gruszką jest najważniejszym środkiem w diecie św. Hildegardy. Przepis na mus gruszkowy z mieszanką z wszewłogą: Gruszki (1kg) obrać i ugotować na miękko, odcedzić wodę. Dodać do musu 6 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz mieszankę (70g). Wszystkie składniki wymieszać i krótko zagotować. Wlać do słoiczków i przechowywać w lodówce. Odszumowanie miodu: szklankę z miodem wstawić do wody, wodę zagotować, mieszając miód zebrać z niego tworzącą się pianę (resztki pyłku kwiatowego i wosku). Stosowanie musu: 1 łyżeczkę przed śniadaniem, po obiedzie 2 łyżeczki, przed snem 3 łyżeczki. Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Kraj pochodzenia: Austria. Firma St. Hildegard Posch gwarantuje najwyższą jakość naturalnych surowców i zapewnia zgodność produktów z oryginalnymi recepturami świętej Hildegardy z Bingen.
|