PWRiL , 1985, stron 124 stan db+ (przykurzona okładka) ISBN 83-09-00841-4 Treść Owczarstwo jako główny kierunek w gospodarstwie Opracowanie modelu organizacyjnego gospodarstwa Owca i jej produkty Najważniejsze wiadomości o owcy Użytkowanie owiec Ważniejsze produkty owcze i ich właściwości Wełna Mięso Skóry Nawóz Ważniejsze pod względem gospodarczym rasy i odmiany owiec hodowane w Polsce Owce merynosowe Merynos polski Merynos bułgarski Polska owca nizinna Owca wielkopolska Anglomerynosy Owca łowicka Polska owca długowełnista Owca pomorska Owca kamieniecka Owca olkuska Czarnogłówka Pomieszczenia dla owiec Wymagania ogólne Rodzaje pomieszczeń Urządzenia wewnętrzne Okólniki Rozród Dobór tryków i maciorek do rozrodu Przygotowanie owiec do stanówki i krycia Organizacja i przebieg kotelni Żywienie, wychów i pielęgnacja owiec Składniki pokarmowe i ich znaczenie Pasze stosowane w żywieniu owiec Pasze objętościowe soczyste Pasze objętościowe suche Pasze treściwe Pasze uzupełniające i preparaty mlekozastępcze Pastwisko w' żywieniu owiec Użytkowanie pastwisk Żywienie pastwiskowe Zasady żywienia owiec Dawkowanie i normowanie pasz Przyrządzanie i skarmianie pasz Wychów jagniąt przy nutce z normalnym i skróconym okresem ssania Wychów jagniąt odsądzonych i młodzieży Żywienie i pielęgnacja owiec dorosłych Żywienie, pielęgnacja i użytkowanie tryków Żywienie i pielęgnacja maciorek Tucz i opasanie owiec Tucz jagniąt Opasanie owiec dorosłych Organizacja produkcji i sprzedaży żywca Transport owiec Terminarz prac w owczarni Strzyża owiec Gospodarski ubój owiec i konserwacja skór Zasady pracy hodowlanej Kontrola użytkowości Ocena pokroju i wartości wełnistej owiec Bonitacja i punktacja owiec Rodzaje i metody selekcji Dobór do rozrodu Licencja i wpisywanie owiec do ksiąg hodowlanych Podstawowa dokumentacja hodowlana Organizacja pracy hodowlanej w Polsce Hodowla zarodowa Hodowla reprodukcyjna Produkcja towarowa (użytkowa) Zalecenia zoohigieniczne Choroby owiec
|