Galgant (łac. Alpinia officinarum) W medycynie św. Hildegardy figuruje jako przyprawa „nasercowa”, ale świetnie sprawdza się również przy dolegliwościach miesiączkowych, stanach wyczerpania i osłabienia. Jest także dobrym środkiem na mdłości. U Hildegardy jest on jedną z ważniejszych przypraw. Na początku przyprawiajcie potrawy ostrożnie, gdyż galgant jest bardzo pikantny. Jednakże według Hildegardy wskazane jest jego częste stosowanie (np. w celu poprawy trawienia). "Kto odczuwa dolegliwości sercowe i z tego powodu mdleje ten powinien natychmiast zjeść galgant, a poczuje się lepiej. " – Hildegarda z Bingen – Physica (wyd. Polskie Centrum św. Hildegardy) Składniki: korzeń galgantu mielony. *z kontrolowanych upraw ekologicznych AT-BIO-402 Kraj pochodzenia: Austria. Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Sposób użycia: w sezonie jesienno-zimowym dodawać szczyptę do wszelkich potraw.
|