PODRĘCZNIK DLA KLAS WYŻSZYCH SZKÓŁ POWSZECHNYCH WYDANIE TRZECIE POPRAWIONE i UZUPEŁNIONE. 1930 nakładem księgarni LUDWIKA FISZERA, stan db (okładka miękka lekko podniszczona, zakurzona), str 180 TREŚĆ. Przedmowa Anatomja i fizjologja I. Komórka a) Tkanki b) Błona śluzowa c) Błony surowicze d) Gruczoły II. Skóra III. Kościec a) Kręgosłup b) Klatka piersiowa c) Miednica d) Kończyny górne e) Kończyny dolne f) Kości głowy IV. Mięśnie V. Wewnętrzne narządy a) Narządy oddechowe b) Narządy krążenia krwi c) Narządy trawienia d) Narządy moczowe VI. Układ nerwowy VII. Narządy zmysłów a) Zmysły skórne b) Zmysły położenia, ruchu i mięśniowy c) Zmysł smaku d) Zmysł powonienia e) Zmysł słuchu f) Zmysł wzroku Higjena I. Choroby zakaźne O sposobach powstawania chorób zakaźnych Środki ostrożności II. Powietrze Skład powietrza Zanieczyszczenie Wiatry Klimat Aklimatyzacja III. Grunt VI. Woda Pochodzenie wody Sposoby dostarczania wody Woda jako przyczyna powstawania chorób Znaczenie wody przy usuwaniu nieczystości V. Pożywienie Pokarmy zwierzęce Mleko Mięso Pokarmy roślinne Rośliny zbożowe Rośliny strączkowe Jarzyny Rośliny, zawierające tłuszcz Grzyby Owoce Przyprawy, korzenie i używki VI. Odzież VII. Mieszkanie Ogrzewanie Oświetlenie Przewietrzanie VIII. Ćwiczenia fizyczne IX. Praca, wypoczynek i sen X. Higjena poszczególnych organów 1. Higjena mózgu 2. Pielęgnowanie skóry 3. Higjena wzroku 4. Higjena słuchu 5. Higjena oddychania 6. Higjena narządów krążenia krwi 7. Higjena jamy ustnej XI. Wskazówki dla uczącej się młodzieży Porządek dzienny Ruchy cielesne Wskazówki dotyczące pracy Ochrona od chorób zaraźliwych XII. Gruźlica Drogi zarażenia się XIII. Alkoholizm
|