ARKADY 1981 , str 312. stan db+ (podniszczona lekko i zakurzona okładka,) ISBN 83-213-3028-2 W książce omówiono zasady konstrukcji, eksploatacji, badań aparatów i urządzeń gazowych, naświetlając równocześnie problemy związane z przestawieniem gospodarki z gazu miejskiego na gaz ziemny. Podano również kompletne informacje pozwalające na uzyskiwanie oszczędności paliwa zarówno w dziedzinie konstrukcji palników gazowych, jak i ich eksploatacji. Omówiono właściwości gazów palnych, zagadnienia bhp oraz podano zestawienie norm krajowych, zagranicznych i przepisów. Podano także opisy badań obowiązujących dla dopuszczenia urządzeń gazowych do użytkowania, jak również ogólne wymagania techniczne. Podano liczne przykłady obliczeń. Książka jest podręcznikiem akademickim dla studentów wydziałów inżynierii sanitarnej. Mogą z niej również korzystać inżynierowie pracujący w dziedzinie gazownictwa. Wykaz oznaczeń 1. Wstęp 2. Paliwa gazowe stosowane w gospodarce komunalnej 2.1. Właściwości paliw gazowych 2.2. Spalanie gazów 2.3. Podział paliw gazowych 2.4. ; Wymienność gazów 2.5. Nietypowe paliwa gazowe 2.5.1. Gaz ziemny zaazotowany 2.5.2. Wodór — paliwo przyszłości 3. Palniki stosowane w aparatach i urządzeniach gazowych 3.1. Zakres pracy palnika 3.2. Rodzaje palników 3.3. Obliczanie palników 3.3.1. Obliczanie wydatku paliwa gazowego 3.3.2. Wzory do obliczania palników iniektorowych niskiego ciśnienia 3.3.3. Przykład obliczenia palnika iniektorowego niskiego ciśnienia (palnik kuchni) 3.3.4. Porównanie obliczeń wymiarów palnika wg różnych wzorów 3.3.5. Obliczanie palników iniektorowych wysokiego (ponadkrytycznego) ciśnienia 3.4. Palniki uniwersalne 3.5. Zasady powiększania palników gazowych 4. Ogólne wymagania techniczne aparatów gazowych 4.1. Charakterystyki konstrukcyjne 4.1.1. Materiały 4.1.2. Wymiary 4.1.3. Wygląd zewnętrzny 4.2. Wymagania komfortu użytkowania 4.3. Armatura gazowa — kurki, zawory 4.4. Przyłączenia. 4.4.1. Przyłączenie do źródła gazu 4.4.2. Doprowadzenie powietrza i odprowadzenie spalin 4.5. Bezpieczeństwo użytkowania 4.5.1. Szczelność obiegu gazowego 4.5.2. Szczelność korpusu aparatu 4.5.3. Temperatury nagrzania elementów aparatu 4.5.4. Instalacja elektryczna 4.5.5. Stabilność płomieni 4.5.6. Zawartość tlenku węgla w spalinach 4.6. Inne wymagania użytkowe 4.6.1. Obciążenie 4.6.2. Trwałość aparatu 4.6.3. Instrukcja obsługi 5. Powtarzalne badania urządzeń gazowych 5.1. Warunki badań 5.1.1. Warunki klimatyczne pomieszczeń do badań 5.1.2. Dopuszczalne błędy wskazań przyrządów pgmiarowych 5.1.3. Gazy do badań i ciśnienia przed aparatem 5.1.4. Sposób przygotowania urządzenia do badania 5.2. Sprawdzenie szczelności 5.2.1. Sprawdzenie szczelności zespołów doprowadzających gaz 5.2.2. Sprawdzenie szczelności przewodów odprowadzających spaliny 5.2.3. Sprawdzenie szczelności instalacji wodnej lub zbiornika wodnego 5.3. Sprawdzenie stabilności płomieni palników 5.3.1. Sprawdzenie zapalania i palenia 5.3.2. Sprawdzenie trwałośoi płomienia przy podmuchu 5.3.3. Próba zalania palników nawierzchniowych 5.4. Oznaczenie obciążenia cieplnego 5.4.1. Oznaczenie obciążenia cieplnego dla niskich ciśnień gazu 5.4.2. Oznaczenie obciążenia cieplnego aparatów przystosowanych do spalania gazu propano-butanowego przy ciśnieniu roboczym gazu w butli. 5.5. Oznaczenie sprawności 5.5.1. Oznaczenie sprawności cieplnej palników nawierzchniowych 5.5.2. Oznaczenie sprawności grzejników wody przepływowej 5.5.3. Oznaczenie sprawności cieplnej kotłów wodnych centralnego ogrzewania 5.6. Oznaczenie tlenku węgla w spalinach 5.6.1. Pobieranie spalin 5.6.2. Analiza produktów spalania 5.7. Sprawdzenie temperatury i czasu nagrzania komór piekarników 5.7.1. Sprawdzenie temperatury i czasu nagrzania w komorach piekarników bez regulatora temperatury 5.7.2. Sprawdzenie temperatury i czasu nagrzania w komorach piekarników wyposażonych w regulator temperatury 5.8. Sprawdzenie momentu obrotowego kurka 6. Podział urządzeń gazowych 7. Kuchenki gazowe 7.1. Omówienie 7.2. Kuchenki produkowane w kraju 7.3. ' Przykłady kuchenek zagranicznych 7.4. Wymagania techniczne. 8. Kuchnie gazowe 8.1. Opis ogólny 8.2. Wymagania techniczne. 8.3. Przegląd kuchni produkcji krajowej 8.3.1. Kuchnie produkcji Zakładów Sprzętu Grzejnego „Predom-Wrozamet" we Wrocławiu 8.3.2. Kuchnie produkcji Zakładów Sprzętu Grzejnego „Predom-Wromet" we Wronkach 8.3.3. Kuchnie produkcji Zakładów Metalowych im. Generała Waltera „Predom- -Łucznik" w Radomiu 8.3.4. Kuchnie Zakładów Sprzętu Przeciwpożarowego w Łodzi 8.4. Kuchnie zagraniczne 8.4.1. Kuchnie gazowe produkowane w WRL 8.4.2. Kuchnie gazowe produkowane w NRD 8.4.3. .Kuchnie produkowane w Związku Radzieckim 8.4.4. Jugosłowiańskie kuchnie Slaboda Ćaćak, typu Garant 607, 608, 611 8.4.5.J Model kuchni 358-67 produkcji firmy Arthur Martin 8.4.6. Kuchnie „Junker + Ruh" NF1 model 2144 produkcji NEFF-Werke w Ęretten RFN 8.4.7. Kuchnie firmy „Oranier-Franksche Eisenwerke AG" — Adolfshutte RFN 9. Gazowe grzejniki wody przepływowej 9.1. Zasada działania 9.2. Podział grzejników wody przepływowej 9.2.1. Podział grzejników ze względu na wydajność 9.2.2. Podział na kategorie 9.2.3. Podział na typy ze względu na odprowadzenie spalin i doprowadzenie powietrza 9.2.4. Podział ze względu na sposób montażu 9.2.5. Podział ze względu na sposób przejścia na inny rodzaj paliwa gizowego 9.2.6. Podział ze względu na ciśnienie wody 9.3. Opis części grzejnika 9.3.1. Zespół obudowy 9.3.2. Zespół gazowy 9.3.3. Zespół wodny 9.4. Użytkowanie grzejników wody przepływowej 9.5. Wymagania dla grzejników wody przepływowej 9.5.1. Wymagania normy polskiej 9.5.2. Wymagania norm zagranicznych 9.6. Badania grzejników wody przepływowej 9.6.1. Sprawdzenie szczelności armatury wodnej 9.6.2. Sprawdzenie szczelności armatury gazowej 9.6.3. Sprawdzenie ciśnienia roboczego wody 9.6.4. Oznaczenie nominalnego wydatku wody, wydajności cieplnej oraz obliczenie sprawności cieplnej 9.6.5. Sprawdzenie wzrostu temperatury wody po zamknięciu przepływu 9.6.6. Sprawdzenie temperatury elementów grzejnika 9.6.7. Sprawdzenie temperatury wody przepływającej przez grzejnik 9.6.8. Sprawdzenie stabilności płomienia 9.6.9. Sprawdzenie zawartości tlenku węgla w spalinach 9.6.10. Sprawdzenie temperatury spalin . 9.6.11. Sprawdzenie obciążenia cieplnego palnika zapalającego 9.6.12. Sprawdzenie zabezpieczenia automatycznego 9.6.13. Sprawdzenie grzejnika na przeciążenie 9.6.14. Badania grzejników wody przepływowej opisane w normach zagranicznych 9.7. Przykłady grzejników wody przepływowej 9.7.1. Grzejniki wody produkowane w Polsce 9.7.2. Gazowe g
|