Nowe badania potwierdzają starą wiedzę. Granat nie bez powodu był znany i uprawiany od ponad 5000 lat. Sama bogini Afrodyta, według greckich wierzeń, miała zasadzić tę roślinę na Cyprze jako drzewo życia. Współczesne badania potwierdzają wyjątkowość tej rośliny. Sok, a zwłaszcza eliksir z granatu mogą być śmiało zaliczone do najzdrowszych istniejących napojów. Bogactwo antyutleniających substancji (polifenoli jak tanina, flawonoidów, hormonów roślinnych) daje wyjątkowy smak owocom i pozytywny wpływ na serce, naczynia, prostatę i balans hormonalny. Owo szczególne działanie granat zawdzięcza współdziałaniu wszystkich składników (a nie konkretnym substancjom, jak np.: kwasy elagowe ). Japońskie badania(Mori-Okamato et.al.) z roku 2004 wykazały, że granat ze swoim bogactwem fitoestrogenów pomaga kobietom w typowych dolegliwościach menopauzy (uderzenia gorąca, wahania nastrojów, osłabienie kości). Zauważono jego wyrównujący wpływ na gospodarkę estrogenową, bez jakichkolwiek skutków ubocznych ,typowych dla leków syntetycznych. Polifenole zawarte w granatach, okazują się mieć istotne działanie ochronne przeciwko tym rodzajom raka, które mają związek z poziomem wytwarzanych przez organizm hormonów (jak rak piersi czy prostaty). Pomocne jest więc spożywanie profilaktyczne granatów w różnej formie: owoców, soków i eliksirów. Istnieją bardzo szczegółowe badania, potwierdzające pozytywny wpływ granatu na układ krążenia, nadciśnienie, chorobę wieńcową. U ludzi starszych , którzy spożywają sok z granatu , zaobserwowano poprawę nastroju. Wykazano też spadek ryzyka demencji. Jedna łyżka naszego eliksiru z granatu (l0ml) zawiera mniej więcej tyle polifenoli, co 100 ml soku z granatu i odpowiada siłą antyoksydacyjną 200 ml. takiego soku oraz 500 ml. dobrego jakościowo , czerwonego wina lub zielonej herbaty. Wszystko to dzięki koncentracji i procesowi biologicznej fermentacji. Skład produktu : koncentrat z owoców granatu (93%), koncentrat z soku aronii, spagirycznie fermentowane esencje aromatyczne z owocu granatu, liści, skórki i kwiatów, przyprawy, środek żelujący (pektyna). Ostatnio aromatyczny sok z granatu stał się hitem, najczęściej wybieranym przez konsumentów sokiem zdrowotnym. Na ekskluzywnych party popularne jest "Pomtini", czyli Martini zmieszane z sokiem z granatu. Do dużej popularności tego owocu przyczyniły się bardzo dokładne i obfite badania na temat jego dobroczynnych właściwości zdrowotnych. W fachowej literaturze, tylko w ostatnich siedmiu latach ukazało się 137 studiów na ten temat. Potwierdzają one korzystne działanie granatu w chorobach krążenia, przy nadciśnieniu, w stanach zapalnych i artretyzmie. Spowalnia też procesy starzenia organizmu i przeciwdziała demencji. Matki pijące sok granatu w czasie ciąży chronią w ten sposób płód przed potencjalnymi uszkodzeniami mózgu. Bardzo pozytywne wyniki uzyskano podając sok pacjentom z rakiem prostaty. Inne studia wykazały obiecujące działanie na raka piersi i skóry. Renomowane czasopismo „Arztezeitschrift Medical Tribune" entuzjastycznie ogłosiło granat owocem chroniącym serce i penis. Twardej ,grubej, zewnętrznej skórce granat zawdzięcza to, iż można go przechowywać miesiącami. W medycynie ludowej używa się skórki owocu i korę drzewa jako skuteczny lek przeciwko pasożytom jelitowym i amebie. W "Journal of Ethnopharmacology" opublikowano wyniki badań, z których wynika, że granat zawiera dużo więcej ochronnych substancji antyoksydacyjnych niż czerwone wino, zielona herbata, żurawina, czarna jagoda, noni czy sok z pomarańczy. Granat uważany jest w Oriencie za symbol nieśmiertelności i płodności. Na jedną butelkę naszego wyjątkowego eliksiru zużyto 40 dojrzałych owoców granatu , koncentrowanych w warunkach próżniowych i uzupełnionych o wszystko inne , co najlepsze z tej rośliny. Jedna łyżka eliksiru dr Jacobsa odpowiada swoją siłą przeciwutleniającą - 150 ml-om zwykłego soku z granatu. Wysoką jakość produktu gwarantują kontrole na zawartość pestycydów i siłę przeciwutleniającą. Zalecane spożycie: 1 łyżka stołowa dziennie - dla utrzymania dobrej kondycji 3 łyżki stołowe dziennie - dla poprawy zdrowia Przepisy kulinarne Prace i badania naukowe ![]()
|