Opis:Galgant (łac. Alpinia officinarum)
W medycynie św. Hildegardy figuruje jako przyprawa „nasercowa”, ale świetnie sprawdza się również przy dolegliwościach miesiączkowych, stanach wyczerpania i osłabienia. Jest także dobrym środkiem na mdłości.
U Hildegardy jest on jedną z ważniejszych przypraw. Na początku przyprawiajcie potrawy ostrożnie, gdyż galgant jest bardzo pikantny. Jednakże według Hildegardy wskazane jest jego częste stosowanie (np. (...)
Opis:Korzeń bertramu rzymskiego (łac. Anacyclus pyretrum) to niezastąpiona i cenna przyprawa w kuchni Hildegardy. Bertram ma łagodno-ostry smak i można go dodawać niemal do wszystkich potraw.
Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności. Dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę du (...)
Opis:Składniki: korzeń wszewłogi górskiej (35%), korzeń galgantu, korzeń lukrecji, cząber.
Miód z mieszanką przypraw i z gruszką jest najważniejszym środkiem w diecie św. Hildegardy.
Przepis na mus gruszkowy z mieszanką z wszewłogą:
Gruszki (1kg) obrać i ugotować na miękko, odcedzić wodę. Dodać do musu 6 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz mieszankę (70g). Wszystkie składniki wymieszać i krótko zagotować. Wlać do słoiczków i przechowy (...)
Opis:Dyptam (łac. Dictamnus albus) poprawia ukrwienie.
Pomocny przy problemach zdrowotnych związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Stosowany pomocniczo przy kamieniach nerkowych oraz żółciowych.
Składniki: dyptam korzeń mielony
Kraj pochodzenia: Austria.
Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia:
Kilka razy dziennie przez dłuższy czas (3-6 miesięcy) spożywać 1-2 szczypty przyprawy. (...)
Opis:Mieszanka z korzeniem dziewięćsiłu (łac. Radix Carinae acaulis) to uniwersalny środek wzmacniający organizm. Polecany zarówno chorym jak i zdrowym wspomagająco w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji.
Składniki: korzeń dziewięćsiłu, cynamon, bertramu.
Kraj pochodzenia: Austria.
Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia: codziennie 1 lub 2 czubki noża z chlebem, ciepłym winem lub zupą.
"Nikt (...)
Opis:Skład: woda, cukier trzcinowy, ocet winny, miód pszczeli odszumowany, sok z mięty polej, sok z bylicy piołun, korzeń lukrecji, galgant chiński.
Sposób użycia:
Zaleca się spożywać 65 ml 3 razy dziennie po lub pomiędzy głównymi posiłkami.
Suplement diety wytworzony na bazie składników pochodzenia naturalnego, przeznaczony w celu uzupełnienia codziennej diety w składniki wspomagające procesy trawienia, oraz zmniejszające po posiłkowe uczucie (...)
Opis:Skład: wino*, korzeń aronu (Arum maculatum), *Składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych z Austrii (kbA). Zawiera siarczyny. Numer certyfikatu BIO: AT–BIO-402 Nr jednostki certyfikującej AT-O-02-BIO
Sposób użycia: zaleca się spożywać 3 razy po 30 ml suplementu dziennie. Bezpośrednio po odmierzeniu lub po uprzednim rozcieńczeniu w wodzie. Osad wytrącający się na dnie butelki wynika ze składu produktu i nie stanowi jego wady. Przed (...)
Opis:Produkt zawiera wybrane składniki ziołowe o działaniu wspomagającym prawidłowy metabolizm, w tym pracę wątroby i układu oddechowego. Pozytywnie wpływa na nastrój w przebiegu cykli menstruacyjnych u kobiet.
Skład: wermut wytrawny, miód pszczeli, ziele języcznika zwyczajnego, cynamon indyjski, pieprz długi.
Zawiera siarczyny. Przed użyciem wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Nr certyfikatu (...)
Opis:Produkt służy uzupełnieniu codziennej diety w składniki pochodzenia roślinnego wspomagające trawienie.
Skład: wino czerwone, fenkuł koper włoski (Fructus Foeniculum vulgare) – owoc, koper ogrodowy (Anethum graveolens herba) – ziele, szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) – ziele. Zawiera siarczyny. Numer certyfikatu BIO: AT–BIO-402 Nr jednostki certyfikującej AT-O-02-BIO
Sposób użycia: zaleca się spożywać 3 razy po 65 ml suplementu na dobę (...)
Opis:Zalecany w celu uzupełnienia diety w składniki wspomagające naturalne siły witalne organizmu. Sok z ziela piołunu w naturalny sposób wspomaga prawidłowy przebieg procesów metabolizmu i funkcji układu odpornościowego. Składniki produktu pobudzają funkcje czynnościowe żołądka.
Skład: wermut wytrawny, miód pszczeli, sok z liści bylicy piołun (Artemisia absinthii). Zawiera siarczyny. Nr certyfikatu BIO: AT – BIO- 402; nr jednostki certyfikującej A (...)
Opis:Zawiera wino i wrotycz. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych.
Skład: Skład: wino*, sok z wrotyczu (Chrysanthemum vulgare). (*) Składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych z Austrii (kbA). Zawiera siarczyny. Numer certyfikatu AT-BIO-402; Nr jednostki certyfikującej AT-O-02-BIO
Sposób użycia: Zaleca się spożywać 65 ml 3 razy dziennie. Bezpośrednio po odmierzeniu lub po uprzednim rozcieńczeniu w wodzie.
Osad wytrącający się (...)
Opis:Składniki: wino białe, miód, pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum herba) – ziele, ocet winny.
Nr certyfikatu BIO: AT-BIO-402. Nr jednostki certyfikującej AT-O-02-BIO
Sposób użycia: zaleca się spożywać 65 ml 3 razy dziennie po lub pomiędzy głównymi posiłkami.
Suplement diety wytworzony na bazie składników pochodzenia naturalnego, przeznaczony dla osób dorosłych jako wspomagający prawidłową układu krążenia, w tym mięśnia sercowego. Sp (...)