WP 1987, str 176, stan db (podniszczona lekko okładka, przykurzona) ISBN 83-214-0531-2 ...Wegetarianizm jest — można powiedzieć — tak stary jak sama ludzkość. Jeśli były całe epoki i połacie globu ziemskiego, gdzie podstawę wyżywienia stanowiło polowanie, jeśli mięso odgrywało dużą rolę jako pokarm również przy systemie pastersko-hodowlanym i rolniczym, to istniały również i takie kraje i okolice, gdzie żywiono się głównie owocami i płodami ziemi, a mięso nie było jadane w ogóle lub uchodziło za luksus — przysmak spożywany rzadko i okazjonalnie. Zarazem wszędzie tam, gdzie rozwijały się wyższe cywilizacje, niektórzy filozofowie, lekarze i kapłani propagowali, i nieraz sami stosowali ściśle wegetariański system żywienia... SPIS TREŚCI Rys historyczny i wegetarianizm w świecie dzisiejszym Podstawowe wiadomości z dziedziny fizjologii żywienia Obyczaje i nawyki. Rola mięsa w żywieniu Wegetarianizm a podstawowe składniki odżywcze Żywienie a natura człowieka. Rola całości pokarmowych Żywienie a choroby. Zespół przekarmienia. Rola niedoborów . Wegetarianizm a zdrowie Ekonomiczne aspekty wegetarianizmu Ludzie i zwierzęta Wegetarianizm a współczesna „rewolucja dietetyczna". Energetyczna teoria odżywiania Wegetarianizm i głodówki Przykłady kuracji dietetycznych z zastosowaniem głodówek oraz diety surówkowej i jarskiej Wegetarianizm a nowotwory Wegetarianizm a nasze codzienne życie. Rola i znaczenie sztuki kulinarnej. Planowanie posiłków Uwagi końcowe. Przeszkody, obawy i wskazania Piśmiennictwo
|