FPOndb "przekreślony kłos", 1993, str. 110, stan db+ (przykurzona) ISBN SPIS TREŚCI 1. Podstawowe wiadomości medyczne 1.1. Trawienie i wchłanianie u człowieka 1.2. Pierwotny i wtórny zespół złego wchłaniania 2. Dieta bezglutenowa 2.1. Co to jest celiakia i gluten? 2.2. Produkty zabronione i dozwolone 2.3. Przestrzeganie diety 3. Dieta bezmleczna 3.1. Nietolerancja laktozy 3.2. Alergia na białka mleka krowiego 3.3. Dieta bezmleczna 3.4. Alergia na białko jaja kurzego 4. Prowadzenie diety 4.1. Zasady prowadzenia diety eliminacyjnej 4.2. Normy żywieniowe 4.3. Przykładowe jadłospisy dla dzieci na diecie bezglutenowej w wieku od 2 do 15 lat. DZIECI W WIEKU 2-3 LAT DZIECI W WIEKU 4-6 LAT DZIECI W WIEKU 10-12 LAT CHŁOPCY W WIEKU 13-15 LAT DZIEWCZĘTA W WIEKU 13-15 LAT 4.4. Problemy dietetyczne 5. „Dietetyczna" psychologia 5.1. Rozwój umysłowy 5.2. Rozwój emocjonalny 5.3. Atmosfera wychowawcza w rodzinie 5.4. Problemy wychowawcze z dziećmi wymagającymi diety 5.5. Zasady postępowania z dzieckiem 6. Porady praktyczne 6.1. TPD 6.2. Wyjazdy 6.2.1. Polska 6.2.2. Wyjazdy zagraniczne 6.3. Najczęstsze problemy rodziców 7. Producenci artykułów dietetycznych 7.1. Polscy producenci 7.2. Produkty nie zawierające glutenu 7.3. Odżywki dietetyczne 8. Kuchnia bezglutenowa i bezmleczna 8.1. Jak ułatwić sobie życie? 8.2. Dietetyczne BHP 8.3. Gospoda pod „Przekreślonym Kłosem" 8.4. Podstawowe przepisy 8.5. Pochwała dobrego... ryżu
|