WPG , 2004, stron 288, stan bdb-/db+ Druga wspólna książka Marka Chylińskiego i Jana Kwaśniewskiego, napisana 8 lat po wydaniu bestsellerowej „Diety optymalnej" - pozycji przełomowej w propagowaniu modelu żywienia opracowanego przez J. Kwaśniewskiego. W ciągu tych kilku lat dieta optymalna zyskała popularność i setki tysięcy zwolenników w Polsce i na świecie, mimo że wzbudzała - i nadal wzbudza - kontrowersje, a nawet ostry sprzeciw oficjalnych instytucji medycznych. I oto teraz Autorzy opisują, jak powoli, ale nieubłaganie chwieje się mit, który od dziesięcioleci pokutował w medycynie i dietetyce - mit o szkodliwości tłuszczu. Najnowsze zalecenia dietetyczne nie zabraniają już tak rygorystycznie jego spożywania, za to kładą nacisk na ograniczenie węglowodanów - cukru, pieczywa, mąki. Coraz to nowe badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ takiego odżywiania na zdrowie człowieka. W książce przytoczono wiele przykładów takich badań. Ze światowego piśmiennictwa Autorzy wybrali najnowsze doniesienia na temat dietetyki, medycyny, żywienia, przedstawiając je ze znaną już z poprzedniej pozycji erudycją i dziennikarską swadą. Czytelnik znajdzie w niej także omówienie najpopularniejszych obecnie diet oraz ich porównanie z żywieniem optymalnym. Książka jest zatem kopalnią interesujących informacji o dietach i żywieniu, a przede wszystkim opowiada o ewolucji poglądów na zdrowe odżywianie, które, jak się okazuje, coraz bardziej odchodzą od obowiązującego modelu niskotłuszczowego i coraz bardziej zbliżają się do diety dla człowieka optymalnej - diety idealnej.
|