WSIP 1997, stan bdb- (podpisana) , stron 272 Podręcznik zawiera wiadomości konieczne do nabycia umiejętności sprawnego posługiwania się czterema podstawowymi działaniami arytmetycznymi: dodawaniem, odejmowaniem, mnożeniem i dzieleniem. Ponadto przedstawiono w nim zasady i sposoby opanowania rachunku proporcji, obliczeń procentowych, promilowych i odsetkowych, a także obliczeń walutowych. W rozdziałach przeznaczonych dla specjalności handlowych omówiono działania na liczbach wielorakich, obliczenia towarowe oraz związane z obsługą klientów w sklepie, a także obliczanie wyników działalności sklepu i przedsiębiorstwa handlowego. Spis treści: I. Wiadomości wstępne 1. Przedmiot arytmetyki gospodarczej 2. Cyfry i liczby II. Technika sprawnego dodawania i odejmowania 1. Ogólne zasady sprawnego dodawania 2. Sprawdzanie dodawania 3. Odejmowanie przez dopełnianie 4. Zastosowanie odejmowania przez dopełnianie na przykładzie karty magazynowej 5. Łączenie działań przy zastosowaniu dopełniania a. Odejmowanie sumy kilku liczb b. Łączenie odejmowania z mnożeniem 6. Zamykanie konta. Saldo 7. Zamykanie raportu kasowego 8. Sumatory, ich budowa i zasady działania 9. Dodawanie i odejmowanie za pomocą sumatora 10. Kalkulatory i zasady ich działania 11. Dodawanie i odejmowanie za pomocą kalkulatora III. Technika sprawnego mnożenia 1. Mnożenie pamięciowe 2. Szacowanie wyników 3. Mnożenie pisemne 4. Mnożenie pisemne z wykorzystaniem jedynki 5. Mnożenie przez części wielokrotne jedności i jedności z zerami 6. Mnożenie metodą rozkładania mnożnika na sumę lub różnicę oraz na iloczyn 7. Tabele mnożenia 8. Mnożenie za pomocą kalkulatora IV. Technika sprawnego dzielenia 1. Dzielenie przez dzielnik jednocyfrowy i dzielnik z zerami 2. Dzielenie przez części wielokrotne jedności i jedności z zerami 3. Dzielenie pisemne 4. Określenie z góry liczby miejsc w ilorazie przed przecinkiem i po przecinku 5. Dzielenie skrócone 6. Dzielenie za pomocą kalkulatora V. Działania na liczbach wielorakich 1. Pojęcie liczb wielorakich 2. Zasady dodawania i odejmowania liczb wielorakich 3. Mnożenie i dzielenie liczb wielorakich VI. Rachunek proporcji w obliczeniach gospodarczych 1. Stosunek wielkości i zasady podziału w określonym stosunku 2. Podział proporcjonalny według dwóch kryteriów podziału 3. Wielkości wprost i odwrotnie proporcjonalne 4. Reguła trzech VII. Obliczenia procentowe i promilowe 1. Wiadomości wstępne 2. Obliczanie stosunku procentowego 3. Obliczanie sumy procentowej 4. Obliczanie zasady procentowej 5. Obliczenia procentowe przy zasadzie zwiększonej i zmniejszonej 6. Odwrócone obliczenia procentowe 7. Złożone obliczenia procentowe 8. Tabele do obliczeń procentowych VIII. Obliczenia odsetkowe 1. Wiadomości ogólne 2. Obliczanie odsetek od pojedynczych kwot za dowolny czas . 3. Obliczanie dni oprocentowania 4. Obliczanie odsetek metodą liczb procentowych i stałego dzielnika 5. Zastosowanie obliczeń odsetkowych w praktyce gospodarczej 6. Odsetki w bankach 7. Obliczanie odsetek w PKO IX. Obliczenia towarowe (magazynowe) 1. Waga brutto, netto, tara 2. Obliczanie pojemności naczyń 3. Obliczanie ilości towarów składowanych w stosach, stertach, zwałach i luzem 4. Obliczanie zapasów 5. Obliczanie rotacji 6. Obliczanie ubytków towarowych X. Obliczenia związane z obsługą klientów w sklepie 1. Inkaso należności 2. Wypisywanie i wyliczanie paragonów i rachunków 3. Obliczenia związane ze sprzedażą ratalną XI. Obliczanie wyników działalności sklepu i przedsiębiorstwa 1. Rodzaje cen i marż 2. Obliczanie marży przeciętnej 3. Rentowność 4. Kalkulacja cen towarów kupowanych bezpośrednio u producenta 5. Kalkulacja ceny usługi wykonanej przez sklep XII. Obliczenia walutowe 1. Podstawowe pojęcia walutowe 2. Zamiana waluty obcej na krajową 3. Zamiana złotych na obcą walutę . 4. Zamiana waluty obcej na inną obcą Odpowiedzi do zadań
|