Wyd. Watra, 1977, stron 208 , stan bdb- ( przykurzona okładka) "Kuchnia Dalekiego Wschodu, znana kiedyś tylko narodom azjatyckim, dziś - dzięki rozwojowi komunikacji i środków masowego przekazu - zyskuje coraz szerszą popularność wśród narodów Europy i obu Ameryk. Jest to wyjątkowo korzystne zjawisko, albowiem kuchnie orientalne, a zwłaszcza chińska, oferują wiele - zarówno pod względem wartości smakowych, jak i odżywczych. Niniejsza książka składa się z dwu części. Część pierwsza poświęcona jest całkowicie kuchni chińskiej, którą można nazwać „kuchnią-matką" dla innych kuchni azjatyckich (z wyjątkiem kuchni hinduskiej). Chińska sztuka kulinarna powstała bez wątpienia najwcześniej i wywarła ogromny wpływ na inne kuchnie tego rejonu, a zwłaszcza japońską, koreańską i wietnamską. Można śmiało powiedzieć, że jej rola jest identyczna z rolą kuchni francuskiej w Europie. Część druga traktuje o innych kuchniach Dalekiego Wschodu: japońskiej, koreańskiej, filipińskiej, południowo-wschodniej Azji, indonezyjskiej oraz hinduskiej. Potrawy tych kuchni są potraktowane dość pobieżnie, zarówno ze względu na duże podobieństwo do potraw chińskiej kuchni-matki, jak też ze względu na stosowanie różnego rodzaju dodatków (np. w Japonii „owoce morza"), nadających potrawom specyficzny smak i zapach, wskutek czego czasem nie odpowiadają one europejczykom." - ze wstepu Spis treści: OD AUTORKI SKŁADNIKI I PRZYPRAWY KUCHNI ORIENTALNYCH KUCHNIA CHIŃSKA Uwagi wstępne Zupy Mięso Sposoby obróbki cieplnej Potrawy z wieprzowiny Potrawy z wołowiny Potrawy z baraniny Drób Potrawy z kurcząt Potrawy z kaczek Potrawy z jaj Potrawy z ryb i skorupiaków Potrawy z warzyw Potrawy z mąki i ryżu Potrawy mączne Potrawy z ryżu Dania słodkie KUCHNIA JAPOŃSKA Zupy Sosy Potrawy z warzyw z octem Potrawy smażone i z rusztu Potrawy duszone KUCHNIA KOREAŃSKA KUCHNIA FILIPIŃSKA KUCHNIA INDONEZJI I POŁUDNIOWO-WSCHODNIEJ AZJI Indonezja Południowo-wschodnia Azja KUCHNIA INDYJSKA Koszt wysyłki 4 zł.
|