Naturalna lecytyna wspomaga wydolność fizyczną i umysłową organizmu. Poprawia pamięć i inne funkcje układu nerwowego. Wspomaga obniżyć poziom cholesterolu i działa przeciwmiażdżycowo. Lecytyna jest zalecana jako uzupełnienie diety w stanach zwiększonego obciążenia fizycznego i psychicznego u osób z osłabioną koncentracją, a także zwiększonym napięciem psychicznym oraz u osób w starszym wieku. Sposób użycia: 1 kapsułka 1-2 razy dziennie 30 min. przed lub w trakcie posiłku. OPAKOWANIE: 100 kapsułek po 1720 mg z zawartością 1200 mg lecytyny sojowej. Lecytyna - to rodzaj tłuszczu znajdującego się w każdej komórce organizmu; została wypreparowana w 1850 roku. Ścianki komórkowe - membrany, regulujące wchłanianie tlenu i korzystnych substancji oraz usuwające odpady przemiany materii, ochronne błony mózgu, komórki mięśni i nerwów, składają się głównie z lecytyny. Lecytyna składa się z choliny, zawiera kwas linolowy i inozytol. Wszystkie włókna nerwowe powleczone są osłoną mielinową, która składa się głównie z lecytyny. Cienkie osłony mielinowe są powodem: drażliwości, histerii, bezsenności, syndromu przewlekłego zmęczenia, obniżenia funkcjonalności mózgu; chorób obwodowego układu nerwowego: rwa kulszowa, zapalenie nerwu twarzowego, zapalenie korzonków i inne. Osoby chore na stwardnienie rozsiane mają znaczne braki lecytyny w organizmie. Zaburzenie przemiany tłuszczów, wysoki poziom cholesterolu powoduje powstanie raka skóry, łuszczycy, marskości i dysfunkcji wątroby, otyłości, kamieni żółciowych. Powstają choroby sercowe i naczyniowe: żylaki, hemoroidy, zawały serca, krwiowylewy do mózgu, siatkówki oka, miażdżyca; pogarsza się stan każdej komórki. Lecytyna bezpośrednio związana z metabolizmem tłuszczów, znacznie obniża poziom szkodliwego cholesterolu. Braki powodują obniżenie zawartości karnityny - bardzo ważnego substratu odpowiadającego za transportowanie tłuszczy do mitochondriów, organelli odpowiedzialnych za zaopatrzenie organizmu w energetyczny potencjał. Przekazywanie impulsu nerwowego odbywa się za pomocą acetylocholiny, której nieodłącznym składnikiem jest lecytyna, jest ona ważnym materiałem budulcowym mózgu (30% składa się z lecytyny). Lecytyna polepsza funkcjonowanie nerek, wątroby, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i skutecznie pomaga w ich rozpuszczeniu. Bardzo ważną funkcją lecytyny jest jej udział we wchłanianiu witamin: A, D, E i K. Braki tych witamin powodują groźne patologie w funkcjonowaniu organizmu. Najsilniejszy mięsień organizmu - mięsień sercowy, zawiera największe stężenie lecytyny w organizmie, natomiast jego braki prowadzą do niewydolności, dusznicy bolesnej, arytmii i innych chorób sercowych. Lecytyna znacznie zmniejsza koncentrację kwasów tłuszczowych, rozprasza blaszki miażdżycowe. WSKAZANIA DO STOSOWANIA: choroby wątroby: uszkodzenie wątroby, alkoholem, lekami, marskość, stłuszczenie, degeneracja wątroby, dyskenzja (niedrożność), zastoiny w drogach żółciowych, kamica żółciowa, niedobór witamin A, D, E i K, otyłość; choroby skóry i śluzówki: neurodermatozy (półpasiec, egzemy, łuszczyca, bielactwo); wrzody żołądka i dwunastnicy; zaburzenia pracy mózgu: słaba pamięć, krwiowylewy do mózgu, zaburzenia funkcji myślenia, reakcji, przewlekłe zmęczenie, paraliż, skurcze, bezsenność, drażliwość; choroby obwodowego układu nerwowego: zapalenie nerwu trójdzielnego, rwa kulszowa i inne; choroby układu sercowego i naczyniowego: arterioskleroza, arytmia, palpitacje, nadciśnienie (niezastąpiona substancja gwarantująca powodzenie w leczeniu), hemoroidy, żylaki; choroby układu moczowo-płciowego: niewydolność nerek, impotencja, przerost prostaty, nadżerki, patologiczne upławy. Lecytyna poprawia przebieg ciąży, minimalizuje poronienia, zwiększa reproduktywne możliwości mężczyzn i kobiet. Stosowanie lecytyny w kompleksowej terapii w/w chorób wielokrotnie przyspiesza i polepsza efekt leczenia. Samodzielna suplementacja lecytyny, znacznie poprawia stan zdrowia i zapobiega wielu schorzeniom, szczególnie pomocna dzieciom dla ich prawidłowego rozwoju psychicznego i fizycznego.
|