Pau D'Arco wspomaga odporność organizmu, ułatwia trawienie, wpływa na obniżenie stężenia cukru we krwi. Stosowanie preparatu w połączeniu z dietą jarską opartą na żywności naturalnej wspomaga jego działanie. Drzewo La Pacho rośnie w tropikalnych i wilgotnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej, głównie Peru, Kolumbii, Boliwii, Gujanie i Brazylii. Pau D'Arco to potężne drzewo z rodziny Bignonicae rosnące wysoko w Andach, powszechnie uważane za najcenniejszy skarb pozostawiony nam przez cywilizację Inków. Lecznicze właściwości La Pacho były docenione przed tysiącami lat, przez tubylczych Indian ze szczepu Callawaya. SKŁAD: do celów leczniczych używa się kory drzewa, znanej pod nazwą Pau D'arco lub La Pacho, która zawiera żółty barwnik haftohinonowy - lapachol, alkaloidy, pochodne lapacholu, katehiny, steroidy, flawonoidy, saponiny, duże ilości soli mineralnych, betapachon, hydrodysynaftochinon, bar, stront, jod, żelazo, 16 grup chinonów, wśród których fitochinom i antrachinony; występowanie tych dwóch grup w jednej roślinie uważa się za niezwykle rzadkie i daje podwójny potencjał leczniczy. WŁAŚCIWOŚCI FARMAKOLOGICZNE I WSKAZANIA DO STOSOWANIA: w 1956 roku odkryto właściwości antybiotyczne lapacholu i szeregu chinonów, a w 1962 roku działanie przeciwnowotworowe. Ten naturalny antybiotyk jest ważnym składnikiem każdej terapii, w leczeniu chorób wywołanych przez wirusy, bakterie, grzyby; większość chorób, jest ciasno związane z patologicznymi mikroorganizmami. W wielu krajach stosuje się Pau D'arco, zwłaszcza u dzieci, zamiast antybiotyków, w leczeniu katarów, przeziębień i innych schorzeń. Preparaty sporządzone z drzewa La Pacho posiadają niezwykle szeroki zakres oddziaływania, działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, antywirusowo na wiele szkodliwych mikroorganizmów m.in.: Corynebacterium, Bacillus neisseria, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Proteus, Klebsiella pseudomonas, Staphylococcus aureus, Peptococcus, Peptostreptococcus, Streptococcus pyogenes, Herpes simplex (I-II- typ wirusa opryszczki), Varicella, Candida albicans. Składniki Pau D'Arco podnoszą odporność organizmu, zmuszając go do walki z chorobą, ponadto działają detoksykacyjnie, oczyszczając krew i cały organizm z jadów, radionuklidów, toksyn i odpadów metabolicznych. Żelazo w nim zawarte działa krwiotwórczo (powoduje wzrost ilości czerwonych ciałek krwi), znajduje zastosowanie w leczeniu niedokrwistości i anemii. Preparat skuteczny w leczeniu alergii, astmy oskrzelowej, nieżycie oskrzeli, zapaleniu jelit, nieżycie żołądka, owrzodzeniu dwunastnicy, chorobach wątroby, nerek, pęcherza moczowego i prostaty. La Pacho znacznie obniża poziom cukru u chorych na cukrzycę typu II; skutecznie leczy choroby skórne: łuszczyca, półpasiec, egzema, oparzenia, trudno gojące się rany; osiągamy dobre rezultaty w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, zakrzepowego zapalenia żył, hemoroidów; podaje się chorym na stwardnienie rozsiane (hamuje rozwój choroby). Badania wykazały, że lapachol - aktywny składnik Pau D'Arco skutecznie przeciwdziała nowotworom: leukemia, przerost prostaty, nowotwory przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w stanie Maryland (USA) w 1974 r. opublikował badania, które wykazały, ze Pau D'Arco zwalcza pasożyty, obniża poziom cukru we krwi, co może zapobiec cukrzycy oraz jest świetnym środkiem ułatwiającym trawienie. Znawcy przedmiotu twierdzą, że lek ten atakuje samą przyczynę choroby i przede wszystkim wzmaga odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego jego działanie jest tak szybkie i skuteczne. Naukowcy stwierdzili, że Pan D'Arco ma działanie antybiotyczne, i nie wykazuje działań ubocznych. Można go zażywać bezpiecznie i nawet podawać dzieciom. Działanie antyrakowe: La Pacho zostało poddane badaniom przez National Cancer Institute w USA. Po uzyskaniu pierwszych pozytywnych wyników za najaktywniejszą substancję czynną uznano lapachol. W 1968 r. NCI rozpoczął pierwszą fazę badań klinicznych lapacholu. W trakcie tych prób nie udało się osiągnąć leczniczego poziomu lapacholu we krwi bez jednoczesnych łagodnych skutków ubocznych w postaci mdłości, wymiotów i awitaminozy. Jest to o tyle trudne do zrozumienia, że nowsze badania wykazały bardzo niską toksyczność lapacholu: jego średnia dawka śmiertelna wynosi 487 g/kg wagi ciała, czyli mniej więcej tyle samo co kofeiny. Etap prób klinicznych zakończono w 1970 r. Dowiedziono jednak, że niektóre antrachinony zawarte w La Pacho działają analogicznie do witaminy K, a więc negatywny wpływ lapacholu można by zrekompensować stosując Lapacho w całości. Działanie przeciwzapalne: Wyciągi z kory drzewa La Pacho wykazują działanie przeciwzapalne połączone z niską toksycznością. Tampony nasączone wyciągiem alkoholowym z La Pacho okazały się skuteczne w walce z różnymi rodzajami zapaleń, np. zapalenie szyjki macicy i zapalenie pochwy. PRZECIWWSKAZANIA: ciąża, okres laktacji. DAWKOWANIE: osoby dorosłe 2-3 kapsułki l-3 razy dziennie 30 min. przed lub w trakcie posiłku. OPAKOWANIE: 100 kapsułek po 600 mg, z zawartością 500 mg sproszkowanej kory drzewa La Pacho.
|